Theaterportfolio

Op deze pagina kun je mijn eerdere projecten bekijken. Ben je op zoek naar algemene informatie over mijn theaterwerk? Ga dan naar deze pagina.


2024 | Meltdown Kollektiv

“Wij zijn het Meltdown Kollektiv.
Wij nemen afscheid van de Bijna Volledig Gesmolten IJsberg. Ookwel Berg.
Wij zijn hier voor Berg.
Wij doen Berg geen pijn.
Wij hebben respect voor Berg.
Wij zijn in absolute rouw om Berg.”

Een kunstenaarscollectief van 13 kunstenaars komt samen op de Noordpool aan de voet van de Bijna Volledig Gesmolten IJsberg. Hun doel: het voltrekken van een kunstzinnig afscheidsritueel. Met abstracte tranen, rituele dansen en een altaar van ijs proberen ze zich te verzoenen met het noodlottige einde van Berg. Kunnen ze zich verschuilen achter het masker van abstractie dat ze zo krampachtig proberen vast te houden?

Meltdown Kollektiv is een komisch en kwetsbaar verhaal over klimaatrouw, afscheid nemen van de natuur zoals we haar kennen, en de rol van kunst in klimaatactivisme.

Concept, artistieke ontwikkeling en regie: Michelle Verheij
Acteurs: Cloë, Elize, Felix, Hette, Ivonne, Jaime, Judith, Maarten, Marre, Mayra, Nine, Susanne en Thies
@ STV Cuculum 2024
@ Theater de Generator
@ Toneelacademie Maastricht


2024 | How to be in the moment

“Adem in. Adem uit. Adem in. Adem uit. Adem in. Adem uit. Adem in.

“Hoe kan ik nu in the moment zijn als ik ook one with the tree moet zijn?

Ze willen niets liever dan in het moment leven. Ze weten alleen niet zo goed hoe dat moet, in het moment zijn. Ze zijn constant afgeleid, verslaafd aan de waan van de dag, de sleur van hun leven in de stad. Gelukkig is daar “Welcome to the moment”, een ietwat dubieuze do-it-your-self retraite in de wilde natuur. Dat moet goedkomen! Of…

De voorstelling How to be in the moment is een hysterisch, humoristisch en toch herkenbaar verhaal over de torenhoge verwachtingen die mensen hebben ten opzichte van de natuur. Kan een ongerept bos je problemen oplossen? Is de natuur er alleen voor ons plezier? Wat is toch die aantrekkingskracht van de natuur? Deze vragen vormden het startpunt voor het maakproces.

Concept, artistieke ontwikkeling en regie: Michelle Verheij
Acteurs: Fien Vandermeersch en Moos Wilhelm
Dramaturgie en publieksbegeleiding: Marloes Blokland
@ Vuurol 2024
@ Wilde Dingen


2024 | Dichtbijbos

Dichtbijbos is een grafisch essay over de relatie tussen mens en natuur en een onverwachte vriendschap met een boom in het Haagse Bos. De relatie tussen mens en natuur is grillig, en lijkt soms nog het meest op een verwaterde vriendschap. Kunnen we onze band herstellen?

Voor dit essay deed ik een jaar lang onderzoek naar de vraag: kun je de relatie tussen mens en natuur ook als een vriendschap benaderen? Ik deed een poging om een vriendschap te starten met Vool, een boom in het Haagse Bos. Een poging die niet alleen leidde tot vriendschap, maar ook een vergeten persoonlijk verhaal blootlegde.

Concept, artistieke ontwikkeling en grafisch ontwerp: Michelle Verheij
Begeleiding: Mieke Versyp
@ Toneelacademie Maastricht


2023 | Vooravond / The Last Hurrah

“Proost: op leven alsof het je laatste dag is.”

Welkom op het verrukkelijke feest. Exclusief. Buitengewoon. Extravagant. Exquisiet. Ja, vanavond is verrukkelijk. Gewoon prachtig. Echt heerlijk. Toch? Vanavond moeten we het leuk hebben. Vanavond MOET het gezellig zijn. En we gaan er niet over praten. Helemaal niet.

Tijdens de voorstelling VOORAVOND komen negen rijke mensen aan op hetzelfde feest. Ze zijn rijk. Ze zijn bevoorrecht. Ze zijn gelukkig. Ze genieten van het leven. En ze zijn samen, vanavond, op deze verrukkelijke party. Het beste feest waar ze in tijden zijn geweest. Ondanks de… situatie. Situatie? Welke situatie? Oh, ja. Die situatie. Morgen zal alles anders zijn, en dus proosten ze vanavond: op leven alsof het je laatste dag op aarde is.

Concept, artistieke ontwikkeling en regie: Michelle Verheij
Acteurs: Catty, Foppe, Ginger, Julia, Lucas, Pearl, Sharon, Warre en Xiu-Bin
@ STV Cuculum 2023


2023 | Gletsjergefluister

“Welke oeroude wijsheid zal dit wonderlijke ijswezen delen met het menselijk publiek?”

Een oeroud ijswezen vol oeroude wijsheden. Als je een gletsjer op een podium zou zetten en hem een gigantische microfoon zou geven, wat zou hij dan tegen ons zeggen? Kom luisteren naar een wonderbaarlijke symfonie van ijs.

Een echte gletsjer is uit het noordpoolgebied gehaald en naar de zalen van een plaatselijk instituut voor podiumkunsten gebracht. Waarom? De kunstenaars willen de gletsjer een podium geven. Om zijn mening te geven, zijn eeuwenoude wijsheid te delen, voor zijn rechten te pleiten – wat hij maar wil. Het publiek is van harte uitgenodigd om samen met deze innovatieve kunstenaars te ontdekken wat een gletsjer nu eigenlijk écht met de mensheid wil delen. Zal het voldoen aan de torenhoge verwachtingen van de makers?

Concept, artistieke ontwikkeling en regie: Michelle Verheij
Acteurs: Marloes Blokland en Niels Nijs
@ Toneelacademie 2023

* no real glacier has been harmed in the creation of this performance


2023 | In de branding

“Wat als het me gewoon niet (genoeg) kan schelen?”

Protesteren; best een leuk concept. Je kunt schreeuwen voor de dingen waar je in gelooft, er zijn spandoeken met pakkende slogans en als je geluk hebt, is er bier in plastic bekertjes. Waarom doen Michelle en Niels dan niet mee? Ze hebben tenslotte genoeg om voor te vechten: cultuur, het klimaat, diversiteit en discriminatie…

Twee acteurs gaan op zoek naar de reden waarom ze niet deelnemen aan protesten. Ze laten zich inspireren door degenen die wel op de barricades staan: flower-power vegetariërs, enthousiaste (maar misschien onzekere) klimaatbetogers, en doorgewinterde pessimisten. De voorstelling toont een kleurrijke parade van personages: de rechter die niet-protesterende mensen veroordeelt, twee onzekere demonstranten die hun stem niet lijken te kunnen vinden en twee enthousiaste (en lichtelijk robotische) telemarketeers die hun revolutionaire oplossing presenteren. Identificeren de acteurs zich met deze personages en geloven ze dat ze iets hebben om voor te vechten? Of ontdekken ze gaandeweg dat het ze niets (of niet genoeg) kan schelen?

Concept, regie en acteurs: Niels Nijs en Michelle Verheij
@ Toneelacademie Maastricht 2022
@ Spots op West 2023


2023 | Door jou | Winnaar Leids Dialogen Festival

Ja, dat is wat jij heel belangrijk vindt: jouw mening! Dat is het probleem! Je bent bang voor je eigen allesvernietigende blik. Je gelooft dat alles wat je afkeurt, zal schudden op zijn grondvesten, uit elkaar zal vallen aan je voeten. Dat je op een dag de mensheid zult vervloeken en dat de hele mensheid op zijn knieën zal vallen en zal schreeuwen: We zijn het niet waard, wee ons, verpieter en sterf!

‘Door jou’ is een fragment uit de ontregelende tragikomedie van Esther Gerritsen, geregisseerd door Michelle Verheij voor het Leids Dialogen Festival. We volgen de keukentafel van Anne en Johan, waar diepzinnige zaken worden besproken over het nieuwste werk van een jonge, aanstormende student toneelschrijven.

De voorstelling kreeg de eerste prijs van het festival. De winnaar wordt bepaald door een jury van drie gevestigde theaterprofessionals.

Acteurs: Joey en Dominique
Tekst: Esther Gerritsen
Regie: Michelle Verheij
@ Leids Dialogen Festival 2023


2023 | Vandaag vliegen we als vroeger

Twee wezens bevinden zich in een vreemde wereld. Eén van hen, Ka, is geobsedeerd door een herinnering. De laatste herinnering die hij heeft aan de natuur glipt door zijn vingers. De oceaan: wit en blauw, blauw en wit, wit en blauw. In zijn obsessie is hij alleen, maar in de realiteit is hij dat niet. Zijn vriend, Ko, is er – altijd vrolijk en blij, in een poging zijn vriend ervan te overtuigen zijn vleugels uit te slaan en te vliegen – vliegen, samen, zoals ze vroeger deden.

Ze zijn als twee vogels opgesloten in een kooi, die langzaam hun laatste herinneringen aan de natuur verliezen. Misschien zijn het eigenlijk wel vogels. Of zijn het misschien twee mensen die hun lot hebben gekozen en zich verbergen voor wat de wereld is geworden?

Deze korte voorstelling was onderdeel van een compilatievoorstelling, gepresenteerd door de tweedejaarsstudenten (regie en theaterdocentopleiding) van de Toneelacademie Maastricht. Elke student koos een fragment en werkte aan zijn eigen artistieke visie.

Acteurs: Guy en Bertil
Regie: Michelle Verheij
@ Toneelacademie Maastricht 2023


2022 | La Mer de la Terre

De innovatieve aard van de mens heeft ertoe geleid dat hij voor zichzelf een wereld heeft gecreëerd die eindeloos maakbaar lijkt. Hiermee denkt de mens zich losgemaakt te hebben van de natuur. Hij lijkt te denken dat de mens een soort op zich is: iemand die boven alle andere soorten staat – iemand die alles kan maken. Toch lijkt het erop dat het menselijk verlangen naar eindeloze groei in tegenspraak begint te zijn met zijn eigen aard: nu de mens niet lijkt te kunnen stoppen met het nemen van de natuur, begint hij met hetzelfde geweld terug te vorderen wat van haar is afgenomen. Hoe kan de mens zich verhouden tot de ingrijpende en ongrijpbare krachten van de natuur?

Regie: Amber Rozema
Acteur: Anne Marie Westerveen
Regie-assistentie: Michelle Verheij
Muziek: Maarten Emanuel Stok
Scenografie: Loek de Jongh
Kostuum: Paula Gehrlein
@ Petten aan Zee 2022


Overige projecten